Uutta

Tälle sivulle päivitämme ajankohtaisia kuulumisia. Voit myös tilata sähköisen asiakaskirjeen.

 

 • Hämeen Yrittäjät uutinen

  25.11.2023 klo 19:00

  Uutinen Hämeen yrittäjät

  #yrittäjänarki

  Vuoden yrittäjät Janakkalassa 2023 – Pienen yrityksen joustavuus tuo kilpailukykyä 

  EMS Oy yrittäjät Jari ja Eeva-Liisa Pirttinen on valittu vuoden yrittäjiksi Janakkalassa 2023. Palkinto luovutettiin heille lauantaina 25.11. Janakkalan yrittäjäjuhlassa.

  EMS Oy on kolmen vuosikymmenen aikana kehittynyt maahantuontiyrityksestä monipuoliseksi työkalu- ja muottivalmistajaksi. Yritys on lisäksi hienomekaniikkapaja, joka on merkittävä lankasahauksen alihankkija.

  Edellä oleva saattaa kuulostaa raskaalta konepajatouhulta. Haastattelijaa odottaa kuitenkin yllätys keskustelun kääntyessä täysin uuteen suuntaan. Ensinnäkin; pitkän linjan yrittäjät ovat äärimmäisen innostuneita omasta työstään. Se näkyy markkinoiden tarkkana seuraamisena ja reagoimisella niiden muutoksiin. Mutta eniten se näkyy ja tuntuu yrittäjien jatkuvana haluna kehittää ja löytää jotain uutta.

  Uuden löytämiseen tarvitaan vankka osaamispohja. Sen Pirttiset ovat hankkineet olemalla mukana alan arvoketjun useissa eri osa-alueissa kansainvälisestä konekaupasta niiden huoltoon. Tällä hetkellä tietotaitoa käytetään lankasahauksen ja kipinäkoneiden oivaltavaan käyttöön markkinatarpeen mukaisesti.

  – Tämän alan yritykset ovat joutuneet ahtaammalle ja ahtaammalle. Tuotteiden kysyntä on laskenut Suomessa jo pitkään. Monet ovat menneet konkurssiin. Ukrainan sota muuttaa markkinoita uudelleen ja osa töistä on tulossa takaisin kotimaahan. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia meidän kaltaisille, pienille ja ketterille toimijoille, Jari Pirttinen toteaa.

  Pirttiset ovat kokeneet monia markkinoita ravisuttaneita muutoksia. Nokia työllisti toimialaa ja Suomessa oli kännykänvalmistuksen aikaan paljon pieniä toimijoita. Niiden kanssa konekauppa sujui ja asiakkaita oli paljon. Toimialan isot muutokset muuttivat myös Pirttisten suuntaa metallintyöstökoneiden maahantuonnista työkalujen ja muottien valmistukseen. Enimmillään kansainvälisen kaupan osuus on ollut liikevaihdosta 80 prosenttia. Tällä hetkellä sen rooli on kymmenyksen luokkaa.

  – Korona rokotti meitä ja sen perään myös käynnissä oleva sota. Nokian renkaat oli meidän suuri asiakkaamme Venäjällä. No ei ole enää, Jari toteaa.

  – Vaikeista tilanteista huolimatta meillä riittää huumoria. Välillä suorastaan nauretaan, miten sitä voi mitenkään selvitä kaikesta koetusta. Toisaalta olemme myös oppineet, että jos jokin tuntuu olevan liian hyvää ollakseen totta, niin se ei voi olla totta, yrityksen taloudesta ja hallinnosta vastaava Eeva-Liisa Pirttinen hymähtää.

  Soveltamisesta ja uuden etsimestä kertoo EMS Oy:n kylkeen 2018 perustettu Norden Plast Oy.

  Viiden vuoden ikäinen tytäryhtiö tarjoaa muovituotteiden ruiskupuristusta sekä menetelmässä käytettävien muottien valmistusta.

  – Muovituotteiden valmistus voidaan tehdä joko asiakkaan omalla muotilla tai voimme teetättää uuden tuotekohtaisen muotin. Me myös huollamme asiakkaan muotit ja pystymme siihen nopeasti, kun kuljetusmatka ei ole pidempi kuin hallin toisesta reunasta toiseen, Jari Pirttinen toteaa.

  Pirttisten mukaan Janakkala on heille hyvä paikka toimia. Asiakkaat ovat lähellä ja kuljetukset toimivat nopeasti. Pirttiset kiittelevät myös kunnan kanssa tehtävää yhteistyötä.

  – Kunnan yrityskehityksen johdolla meillä pyörii metallin aamukahvit. Kollegoiden kohtaamiset ovat äärimmäisen hyödyllisiä ja yksi kanava saada lisää kauppaa. Leiriytyä ei kannata, sillä yhteistyöllä pärjäämme kaikki paremmin, Pirttinen summaa.

  Vuoden Yrittäjät Janakkalassa 2023
  EMS Oy ja Norden Plast Oy
  Yrittäjät: Jari ja Eeva-Liisa Pirttinen
  Yritys perustettu: 1994 (EMS) ja 2018 (NP)
  Toimiala: työkalu- ja muottivalmistus
  Työntekijät: 3


  Palkintolautakunnassa oli Janakkalan ja Hämeen Yrittäjien luottamus- ja toimihenkilöitä.

    Takaisin
  0 kommenttia:
  Kommentoi:
 •   Arkisto